Je loopt al en tijd rond met de gedachte dat je wilt scheiden. Het ene moment ben je er zeker van, het andere moment twijfel je. Op een gegeven moment komt er aan de twijfel een eind en je besluit te gaan scheiden. Maar dan ben je er nog niet. Je moet je partner van je besluit op de hoogte brengen en daarna de kinderen en iedereen in je directe omgeving. Dit is niet gemakkelijk en je probeert dit samen met je partner zo goed mogelijk te doen. Net als het regelen van de scheiding. Dit wil je ook samen doen, maar wel met hulp. Dit voorkomt namelijk dat je achteraf het gevoel hebt dat één van jullie er beter vanaf is gekomen dan de ander. Door het inschakelen van neutrale en deskundige hulp kun je gezamenlijk tot afspraken komen.

Wat te regelen bij scheiden

Jullie moeten afspraken maken over de verdeling van alle roerende en onroerende zaken. Als jullie kinderen hebben moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling, maar ook over kinderalimentatie. Naast kinderalimentatie kan er ook sprake zijn van een recht op partneralimentatie. Om de hoogte van de alimentatie vast te stellen zal een berekening worden gemaakt. Deze berekening wordt gemaakt o.b.v. de laatst bekende richtlijnen die hiervoor door een groep van deskundigen worden opgesteld. Deze zijn bekend onder de naam Tremanormen. Over gedurende het huwelijk opgebouwde pensioenen moeten  ook afspraken worden gemaakt.

Pensioen en scheiden

Wanneer er gedurende het huwelijk pensioenrechten zijn opgebouwd hebben jullie daar beide recht op. Dit is vastgelegd in de wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding. Het is daarbij belangrijk dat wordt vastgesteld of er pensioen is opgebouwd en bij welk pensioenfonds. Misschien heb je gedurende het huwelijk meerdere werkgevers gehad. Het kan zijn dat je daardoor bij verschillende pensioenfondsen pensioen hebt opgebouwd. Al deze losse pensioenen moeten worden meegenomen. Na de scheiding moeten de pensioenfondsen in kennis worden gesteld van de afspraken die jullie hierover in het convenant hebben opgenomen.

Kennismaken voor scheiden in Vathorst

Voor meer informatie kun je contact opnemen via ons telefoonnummer of het contactformulier. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een gratis adviesgesprek.