Oud zeer

Mediation bij oud zeer

Soms hebben mensen zo’n haast om uit elkaar te gaan, dat ze voorbij gaan aan een goed scheidingsproces. Een stel dat ik ken ging vorig voorjaar uit elkaar. De scheiding is er nu al een paar maanden ‘door’, maar ze kregen totaal geen begeleiding. Dat resulteerde erin dat er over niets – maar dan ook echt helemaal niets – afspraken zijn gemaakt. Niet over de kinderen, bezoekregelingen, alimentatie.

Dat levert natuurlijk problemen op. Want als je voor je scheiding al niet met elkaar kon overleggen, hoe kan je dat na je scheiding over dit soort belangrijke zaken dan wel?

Alsnog komen tot afspraken

Ze komen bij mij om toch tot goede afspraken te komen. Niet alleen op het financiële vlak, maar vooral voor de kinderen. Al snel wordt mij duidelijk dat er teveel oud zeer zit, om goede afspraken te kúnnen maken. Dit stel kibbelt zich venijnig de eerste sessie door, zonder tot concrete afspraken te komen. De tweede sessie gaan beiden verder waar de eerste sessie is geëindigd. Als ze hier samen niet goed uitkomen, lopen ze straks de deur uit met voor altijd en eeuwig ruzie. Dat is nooit goed, maar als er kinderen in het spel zijn, vind ik het onverteerbaar.

Mediation

We besluiten dat elk zijn verhaal mag doen, zonder dat de ander onderbreekt of reageert met zuchten en nee-schudden. En nu ze voor het eerst weer luisteren naar elkaar, merken ze wat voor misverstanden er bestaan. ‘Dacht je dat ik dat bedoelde?’ ‘O, zie jij dat zó? Maar zo bedoelde ik dat helemaal niet. Je denkt toch niet echt dat ik dat zo meende?’ Door begrip voor elkaar kwam er ruimte om tot afspraken te komen.

Eind goed, al goed

Afijn, het huwelijk komt niet meer goed, maar ze kunnen de strijdbijl wel begraven. En dat lost meteen een paar kleine pesterijtjes op: ‘Oke, dan zet ik vandaag meteen de auto weer op jouw naam.’ Ze zien dat het proces van scheiden belangrijk is, en waarderen de begeleiding die ze krijgen. Ik zet alle verdere afspraken voor ze op papier, helder en duidelijk. Dan zullen er geen nieuwe misverstanden ontstaan.

Previous ArticleNext Article
Ik ben bemiddelaar bij Scheidingscentrum Randmeren. Graag help ik met raad en daad rondom echtscheidingen en alimentatie vraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *