De verjaardag van Elise

verjaardag vieren na scheiding

Elise wordt volgende week 10 jaar. Daar heeft ze natuurlijk enorm veel zin in en ze hoopt dat ze de cadeaus krijgt die ze gevraagd heeft. Bij papa een nieuw hoesje voor haar telefoon en bij mama een kratje voor op haar fiets… “Dat blijft toch wel gek, pap”, zegt ze twee weken geleden als ik vraag wat ze voor haar verjaardag wil hebben. “Kunnen we niet gewoon samen mijn verjaardag vieren, met jou en mama erbij?” Tsja, hoe vier je de verjaardag na de scheiding?

grote-mensen-feestje

Sinds we gescheiden zijn komt de andere ouder wel altijd een taartje eten op de verjaardag van de kinderen. Maar samen het “grote-mensen-feestje” vieren, dat zien we beiden niet zitten. Natuurlijk zijn de kinderen er wel aan gewend, maar het liefst zouden ze willen dat de verjaardagen gewoon gezamenlijk gevierd kunnen worden. Ik weet ook wel dat er exen zijn waarbij dat prima lukt.

samen vieren

We hebben dat wel een keer geprobeerd, maar dat werd een geforceerde toestand en daarna hebben we besloten dat ieder apart het feestje viert voor eigen familie en vrienden. Inmiddels is er aan beide zijden ook nieuwe familie bij, met extra ooms en tantes en opa’s en oma’s. Dat maakt het gezamenlijk vieren van de verjaardagen er ook niet gemakkelijker op, al is het maar omdat de woonkamer gewoon niet groter is dan ie is..

Langzamerhand neem je naast afscheid van elkaar ook afscheid van oude gewoontes. Zo vier je naast de verjaardagen ook de kerstdagen niet meer samen. Niet altijd omdat het wat betreft onderlinge verhoudingen niet meer zou kunnen, maar veelal ook omdat het leven na een scheiding verder gaat en je simpelweg een nieuw leven opbouwt. Los van elkaar.

voordelen

…en de kinderen zien ook wel weer de voordelen van deze manier van verjaardag na de scheiding vieren, het levert toch op z’n minst één extra verjaardagsfeestje op, inclusief taart en cadeaus!

Previous ArticleNext Article
Ik ben bemiddelaar bij Scheidingscentrum Randmeren. Graag help ik met raad en daad rondom echtscheidingen en alimentatie vraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *