Alimentatie een zekerheid?

Alimentatieverzekering

Inkomenszekerheid

Bij het maken van de afspraken zijn jullie overeengekomen dat er kinder- en partneralimentatie zal worden betaald. Maar wat als één van beiden komt te overlijden? Is alimentatie een zekerheid? In mijn praktijk als scheidingsmediator wijs ik cliënten er op, om op elkaars leven een overlijdensrisicoverzekering of ` alimentatieverzekering `af te sluiten. Enerzijds om de alimentatiegerechtigde een bron van inkomen te laten behouden in het geval de ex-partner komt te overlijden en er geen alimentatie meer betaald kan worden. Anderzijds om de alimentatieplichtige de ruimte te geven om,  na het overlijden van de ex-partner zijn of haar werk te verminderen om zodoende  aan de zorg voor de kinderen op een goede manier invulling te kunnen geven, of om zorg in te kopen.

In de Praktijk

Zo ook tijdens de begeleiding van cliënten…

Deze partners had ik er ook op gewezen om een alimentatieverzekering af te sluiten. In 1e instantie kijken de partijen mij bevreemd aan. Het is natuurlijk vreemd om op het leven van je ex-partner een levensverzekering af te sluiten. Maar na mijn uitleg klonk het voor partijen erg logisch.

Zo gezegd, zo gedaan. Partijen hebben op ieders leven, kruislings, een alimentatieverzekering afgesloten.

Nadat de echtscheiding was afgewikkeld en definitief was ingeschreven in de gemeentelijke registers opende ik op een ochtend de krant en las tot mijn ontsteltenis, dat de alimentatieplichtige was overleden. Door het opvolgen van mijn advies kan de alimentatiegerechtigde vanwege het afsluiten van de verzekering toch op een fatsoenlijke manier verder met haar leven.

Hoogte van de verzekering

De hoogte van het verzekerde bedrag kun je laten afhangen van veel verschillende factoren die je in je afweging kunt meenemen. Zo kun je de hoogte van de alimentatie vermenigvuldigen met het aantal  maanden of jaren totdat de kinderen volwassen zijn. Vervolgens kun je dan kiezen voor een verzekering met een dalende uitkering. Je zou ook kunnen overwegen, in het geval van een eigen woning, om de hoogte van de hypotheek aan te houden. In dit geval kies je voor een verzekering met een vaste uitkering.  Zo kun je na uitkering van het bedrag je maandlasten naar beneden brengen en blijft uit je eigen inkomen voldoende over om alle kosten voor levensonderhoud te blijven voldoen. Zo maak je van alimentatie een zekerheid.

Advies inwinnen

Om er zeker van te zijn dat je de juiste verzekeringsvorm en dekking kiest is het verstandig om informatie in te winnen bij een specialist op dit gebied. Zij zullen je helpen de verzekeringen op de juiste manier in te richten, ook rekening houdend met fiscale regels. Bij een assurantiekantoor kunnen ze je helpen de juiste keuze te maken. Maak alimentatie een zekerheid!

 

Meer weten over onze adviezen? Neem vrijblijvend contact op.

Previous ArticleNext Article
Ik ben bemiddelaar bij Scheidingscentrum Randmeren. Graag help ik met raad en daad rondom echtscheidingen en alimentatie vraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *